Povestea noastră

Căsuța Plantelor la origine a fost un vis, acela de a aduce împreună oameni care doresc și simt să se reîntoarcă la un mod de a trai autentic, simplu, armonios și creativ. Devenind conștienți că nimic nu ne aparține și că nu avem niciun drept de a domina natura, ni s-au deschis porțile către o lume nouă. Lumea aceasta există deopotrivă în exteriorul nostru, în mediul în care alegem să trăim, cât și în interiorul nostru, în adâncul ființei.

Este un spațiu magic și cotidian totodată, care ni se dezvăluie pe măsură ce observăm, ascultăm și privim cu respect tot ceea ce ne înconjoară. În acest fel putem percepe echilibrul perfect dintre ființele însuflețite ale planetei, fie ele plante, oameni, animale, și să pătrundem marile mistere ale naturii pe care noi, oamenii, putem să le accesăm doar când ne aliniem cu ritmurile ei.

Plante din flora spontană

Aici, la Căsuța Plantelor, știm că este esențial să cunoaștem cât mai multe despre modul în care natura a ales să ne îmbrățișeze prin darurile ei și să ajutăm cât mai mulți oameni să le (re)descopere. Plantele din flora spontană se găsesc peste tot… chiar și în curțile blocurilor și în parcurile din orașe, trăind însă acolo ignorate sau chiar disprețuite.

Efectele lor sunt mult mai puternice comparativ cu ale celor cultivate, iar forța lor crește pe măsură ce mediul în care se dezvoltă este curat, departe de poluare și de îngrășăminte chimice. Există numeroase plante comestibile, curative, tinctoriale care aproape au căzut în uitare și care așteaptă cu răbdare să fie redescoperite.

Abilitățile plantelor sălbatice sunt într-atât de dezvoltate, încât evoluează în funcție de necesitățile celui care locuiește în apropierea lor. Astfel, putem observa cum, după un timp de la mutarea noastră într-o nouă locuință, diversitatea plantelor din curte se modifică în așa fel încât să ne ofere exact ceea ce avem personal nevoie.

Astfel, Căsuța Plantelor își propune să organizeze întâlniri pentru cei care își doresc să intre în această lume magică.
Vom face drumeții de recunoaștere a plantelor, vom confecționa ierbare, vom învăța să le gătim, să facem ceaiuri și ateliere de procesare unde vom obține produse cosmetice, săpunuri, uleiuri și alte minunății.

Pe lângă aceste activități, la Căsuță creativitatea are o mare importanță. De aceea organizăm și ateliere de muzică, de prelucrare a lemnului, olărit, împâslit lână, colorat țesuturi cu plante tinctoriale etc.
Toate aceste întâlniri tematice vor avea loc în momente precise deoarece urmărim mișcările ciclice ale naturii în relație cu cosmosul: solstițiile și echinocțiile, luna plină și luna nouă, care sunt momente de mare sărbătoare.

Din anul 2017 Căsuța Plantelor face parte dintr-o rețea deja existentă de câteva decenii în Italia, alcătuită din peste 30 de locații în care toate activitățile au ca punct comun plantele sălbatice. Deocamdată Căsuța Plantelor din Țarina este singura de acest fel din România, însă ne dorim să mărim această rețea și aici pe meleagurile noastre. Credem că este foarte important ca noi, cunoscătorii de plante, să creăm o forță unică pentru a putea transmite și celorlalți importanța reconectării cu plantele, cu natura, cu o mare parte din esența noastră și ceea ce ne susține.